Cum se fierbe un ou

De fapt vom vorbi aici despre cum se fierb ouale ca sa iasa perfect moi, sau perfect tari. Ca de fiert, e clar ca se pun in apa si se fierb. Intrebarea este cat timp se fierb ca sa fie tari, dar galbenusul sa ramana galben? si cat se fierb ca sa fie moi, dar nu nefierte? Si in plus vom mai vorbi despre cum facem sa le curatam usor.

1. Cum se fierb ouale moi

Pentru ca oul moale sa fie perfect, trebuie sa luam in considerare mai multi factori: marimea oului, temperatura oului, si durata de fierbere.
Daca puneti in apa care fierbe un ou rece din frigider, acesta va crapa cu siguranta. Asa ca cel mai bine este sa-l scoateti de acolo macar cu jumatate de ora mai repede, sau sa il tineti cateva minute in apa calduta de la robinet, in asa fel incat sa il aduceti la temperatura camerei. 
Puneti oala cu apa la fiert pe foc mare pana incepe sa fiarba, apoi micsorati flacara. Puneti ouale. Apoi, numarati minutele.  
Va voi spune timpul de fierbere pentru un ou de marime medie. Asa ca pentru un ou mai mare sau mai mic, adaugati sau scadeti cate un minut. 
Pentru a obtine oua fierte moi, cu albusul aproape lichid si galbenusul putin cremos: 2 minute
Pentru a obtine oua fierte moi, cu albusul putin inchegat si cu galbenusul cremos: 3 minute
Pentru a obtine oua cu albusul perfect inchegat si cu galbenusul cremos: 4 minute
Imediat dupa ce le-am luat de pe foc, ouale se scufunda in apa rece, eventual sub jet de apa rece. Se pot lasa acolo pana se racesc putin. Se vor curata mai usor.

2. Cum se fierb ouale tari

Sa fierbi un ou tare, este mult mai usor decat sa fierbi un ou moale, dar si aici trebuie sa tinem cont de timpul de fiert. Daca vom fierbe ouale mai mult decat trebuie, galbenusul isi va schimba culoarea inspre albastru sau verde …ceea ce nu este tocmai placut vederii.
Ouale se pot pune de la inceput in oala cu apa rece. (Totusi ca sa nu crape, este bine sa le aduceti la temperatura camerei). Oala se pune la fiert. Din momentul in care incep sa fiarba, se lasa pe foc 8 minute. Adaugati un minut pentru ouale foarte mari si scadeti un minut pentru ouale mici.
Dupa ce le-ati fiert, lasati-la in apa rece sau sub jet de apa rece pana cand ajung la temperatura dorita. De obicei, cand puteti sa le atingeti cu mana fara sa va ardeti s-au racit suficient pentru ca sa le puteti curata. 

3. Situatii speciale, in care ouale se fierb altfel (sursa: www.bbc.co.uk)

Cu cat va aflati la o altitudine mai mare fata de nivelul marii, cu atat fiertul oualor devine mai dificil. Cu cat va aflati mai sus, cu atat presiunea atmosferica scade si timpul de fiert va fi mai mare. 
-de la 1800 m deasupra nivelului marii: timpul de fiert se dubleaza.
-de la 3000 m deasupra nivelului marii: nu are rost sa va obositi sa fierbeti un ou. Apa va fierbe si se va evapora, inainte ca oul sa fie gatit, asa ca e mai bine sa luati in considerare o omleta.

4. Ce punem in apa in care fierb ouale?

Nimic. Unii pun sare sau otet, sau amandoua, dar n-are nici un rost. 
Asteptam sfaturile si propunerile voastre in legatura cu acest subiect, pentru ca sunt sigur ca mai sunt si alte smecherii pe care nu le stiu toti.

(sursa: bucatarmaniac.ro)